Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

Wäinö Wallin kokoelma

Kokoelma

Kokoelmasta

Wäinö Walli (1871-1960) oli kotoisin Oulun pappilasta. Hänen isänsä oli tuomiorovasti Anselm Waldemar Walli (Wallin) ja äitinsä Selma os. Bergroth. Kuvataidetta oli jo lapsuudenkodissa ja Verner Thomé oli Wäinön serkku. Wäinö harrasti maalaamista nuoruusvuosinaan itsekin jonkin verran. Aikustuttuaan Wäinö Walli toimi liikemiehenä Helsingissä. Hän keräsi huomattavan kokoelman taidetta, jonka peri hänen tyttärensä Eila Walli (1912-1992). Eila Wallin testamentissa Wäinö Wallin kokoelma määrättiin Ateneumin taidemuseolle. Kokoelmaan kuului 115 taulua ja yksi veistos.

Suuri osa testamentissa mainituista teoksista kuitenkin katosi, kun Eila Wallin Töölön kotiin tehtiin murto 30.11.-3.12.1990 välisenä aikana. Eila Wallin kuoleman jälkeen testamentissa määrätyt teokset tulivat Ateneumiin kahdessa osassa. Vuonna 1993 vastaanotettiin murrossa säästyneet teokset ja 1995 poliisin löytämät teokset. Kokoelmaan kuuluvista teoksista Ateneumiin ei kuitenkaan päätynyt Helene Schjerfbeckin maalaus Hiihtäjätär, joka oli jo ehditty myydä eteenpäin.

Ateneumille päätyneistä kokoelman teoksista huomattavimpia ovat muun muassa joukko Ilja Repinin maalauksia ja piirustuksia, mm. öljymaalaukset Kaksintaistelu (n.1896) ja Kirjoittava lääkäri (1919), muutama Albert Edelfeltin piirustus ja akvarelli, Akseli Gallen-Kallelan maalaus Aallottaria (1909) ja Ellen Thesleffin maalaus Järvimaisema (1917). Helene Schjerfbeckiltä kokoelmassa on kolme akvarellia, yksi piirustus ja kaksi öljymaalausta.

Timo Huusko, amanuenssi
Ateneumin taidemuseo, 2006