Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

Maj-Lis Pitkäsen kokoelma

Kokoelma

Kokoelmasta

Vuonna 1999 Kiasman saamaan lahjoitus- ja talletuskokoelmaan, Maj-Lis Pitkäsen kokoelmaan, kuuluu noin 3000 kittiläläistaiteilija Kalervo Palsan maalausta, piirustusta, grafiikkaa, veistosta ja luonnosta käsittäen suurimman osan taiteilijan tuotannosta. Taideteosten lisäksi kokoelmiin kuuluu myös taiteilijan luonnoslehtiöitä, sarjakuvia, kouluaikaisia ainekirjoituksia, valokuvia, lehtileikkeitä, näyttelytoimintaan liittyvää materiaalia sekä päiväkirjamuistiinpanoja. Palsa oli testamentannut sekä teoksensa että mm. päiväkirjat ja luonnokset sisältäneen arkistonsa Maj-Lis Pitkäselle, ystävälleen ja tukijalleen, joka edelleen lahjoitti ja talletti Palsan jäämistön Nykytaiteen museo Kiasmaan ja Kuvataiteen keskusarkistoon. Laaja arkistomateriaali valottaa Palsan teosten taustoja ja taiteilijan persoonaa sekä tarjoaa aineistoa tutkimukselle.

Kalervo Palsa (1947-1987) syntyi ja eli suurimman osan elämästään Kittilässä. Lapsuudenkodin arki oli epävakaata ja levotonta: pihapiiriin majoittuneet kulkumiehet, p oliisin vierailut, alkoholi ja värikkäät tarinat menneistä vuosista värittivät Palsan lapsuutta. Palsa tunsi taiteilijan roolin omakseen, ja toisaalta kohtalokseen, jo hyvin nuorena. Piirtäminen ja maalaaminen tuntuivat koulua kiinnostavammalta ja klassinen kirjallisuus, filosofia sekä taidekirjallisuus kouluaineita mielekkäimmiltä. Palsa kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1970. Hän muutti syksyllä 1971 Helsinkiin ja aloitti taideopinnot Taideteollisessa ammattikoulussa ja jatkoi niitä vuonna 1973 Taideakatemiassa ja valmistui vuonna 1977. Opintojen jälkeen hän palasi Kittilään.

Palsa tunsi olevansa väärinymmärretty nero ja saavuttavansa vielä tunnustusta taiteilijana. Hän rakensi itsestään taiteilijamyytin. Päiväkirjat, joita hän piti 15-vuotiaasta asti, valottavat henkilöä myytin takana. Taiteilijana Palsa oli varsin tuottelias. Palsan ilmaisua on vaikea määritellä; hänen tyylinsä vaihtelee hyvin sattumanvaraisesti ja yllättävästi aiheen mukaan. Määritelmät vaihtelevat surrealistisesta postmoderniin. Palsa kuoli keuhkokuumeeseen ateljeessaan Kittilässä vuonna 1987.

Maj-Lis Pitkänen oli Palsan nuoruudenystävä ja tuki tätä taiteilijanuralla. Hän kannusti kirjeissään Palsaa pyrkimään taideakatemian kouluun ja teki ehdotuksia mm. näyttelypaikoista Helsingissä. Palsa oli jo vuonna 1985 maininnut kirjeessään Pitkäselle testamenttaavansa omaisuutensa ystävälleen. Taiteilija toivoi, että kokonaisuus pysyisi ehjänä ja piti testamenttipäätöstä järkevänä. Palsan kuoleman jälkeen Pitkäsen kokoama Palsan muistonäyttely kiersi Suomen museoita. Vuonna 1999 Pitkänen lahjoitti ja talletti Palsan jäämistön Nykytaiteenmuseo Kiasmaan. Kokoelmasta koottiin vuonna 2002-2003 Kiasmaan Palsan tuotantoa esittelevä näyttely Toinen tuleminen.Satu Oksanen, kokoelmaharjoittelija
Nykytaiteen museo Kiasma, 2006