Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

Kouri-kokoelma

Kokoelma

Kokoelmasta

Kouri-kokoelma on Pentti Kourin keräämä kotimaisen ja kansainvälisen nykytaiteen kokoelma, jossa on reilut 60 teosta 38 taiteilijalta. Kokoelmaan kuuluu maalauksia, veistoksia, installaatioita ja grafiikkaa. Teokset edustavat nykytaiteen kansainvälisiä suuntauksia - esimerkiksi minimalismia, poptaidetta ja arte poveraa - 1960-luvulta alkaen. Kokoelman teoksissa on nähtävissä 1960-luvun taiteessa tapahtunut murros ja nuoren polven irtiotto edellisten sukupolvien taidenäkemyksistä. Kouri-kokoelmiin kuuluu teoksia kansainvälisesti merkittäviltä taiteilijoilta mm. Frank Stellalta, Roy Lichtensteinilta, Dan Flavinilta ja Christian Boltanskilta.

Pentti Kouri alkoi kerätä taidetta 1980-luvulla. Hänen tarkoituksesta oli rakentaa kokoelmasta oma "taideteoksensa". 1990-luvun pankkikriisi ja taloudellisen tilanteen muutokset tekivät kuitenkin tyhjäksi haaveet omasta taidemuseosta ja ylipäänsä omasta kokoelmasta. Ns. Kouri-kauppoihin liittyneet epäselvyydet johtivat siihen, että Pentti Kouri menetti suuren osan omaisuudestaan Postipankki Oy:lle. Vuonna 1997 Opetusministeriö osti kokoelmat Postipankki Oy:ltä ja lahjoitti vuonna 1998 kokoelmasta runsaat kuusikymmentä teosta juuri silloin valmistuneeseen Kiasmaan. Kokoelma nimettiin Kiasma-kokoelmaksi uuden museon mukaan. Kokoelmassa on paljon merkittävää kansainvälistä nykytaidetta, jonka hankkiminen Nykytaiteen museoon ilman yksityisiä varoja ei olisi ollut mahdollista. Vuonna 2007 kokoelman nimi muutettiin Kouri-kokoelmaksi keräilijänsä mukaan.

Keräilijästä

Pentti Kouri (1949 - 2009) oli suomalainen taloustieteilijä ja pääomasijoittaja. Hän syntyi Kemijärvellä. Hän valmistui vuonna 1970 Helsingin yliopistosta taloustieteiden maisteriksi ja suoritti tohtorintutkintonsa taloustieteen alalta vuonna 1974 Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (MIT) ja toimi sen jälkeen taloustieteen professorina Stanfordin, Yalen, Helsingin ja New Yorkin yliopistoissa. Hän kiinnostui taiteesta 1980-luvulla ja, aloitettuaan toimintansa liike-elämässä ja vaurastuttuaan, hän aloitti oman nykytaidetta sisältävän kokoelman keräämisen. Kourin kokoelman taustalla oli hänen omien sanojensa mukaan kiinnostus taiteeseen ja taloudelliset mahdollisuudet kartuttaa kokoelmaa.