Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

Aspelin-Haapkylän kokoelma

Kokoelma

Kokoelmasta

Eliel Aspelin-Haapkylä (1847-1917) teki ensimmäisen suomenkielisen taidehistorian väitöskirjan väittelemällä 1882 aiheenaan keskiaikaiset siipialttarit. Uskonnollinen taide pysyi hänen sydäntään lähellä läpi elämän ja heijastui myös hänen taidekokoelmansa teosvalintoihin. Aspelin-Haapkylä keskittyi italialaiseen taiteeseen, etupäässä renessanssiajan uskonnollisaiheisiin maalauksiin, mutta hankki jossain määrin myös 1600- ja 1700-lukujen taidetta.

Taidehankinnat Aspelin-Haapkylä teki Italiaan, lähinnä Firenzeen ja Venetsiaan tekemillään matkoilla. Vuosien mittaan hän ympäröi itsensä menneiden vuosisatojen kauneudella: piemontelaisen mestarin tai Shermanin predellan mestarin teosten kaltaisilla helmillä. Aspelin-Haapkylän kokoelmassa on Suomen Kansallismuseolle 1933 testamentattu ja Kansallismuseon edelleen Sinebrychoffin taidemuseoon tallettama taidekokoelma, jota täydentävät muutamat perheeltä ja perikunnalta hankitut teokset.

Susanna Pettersson, erikoissuunnittelija
Valtion taidemuseo, 2006

Keräilijästä

Estetiikan ja nykyiskansain kirjallisuuden professori Eliel Aspelin-Haapkylä (1847-1917) oli kulttuurielämän keskeinen vaikuttaja, kirjailija ja suomenmielinen akateemikko, jonka vaikutus näkyy monessa käytännön kulttuurihankkeessa. Nuorena lehtimiehenä hän ajoi kansallisia hankkeita kirjoittamalla niistä, myöhemmin hän oli itse niitä kätilöimässä. Aspelin-Haapkylä oli esimerkiksi Kansallismuseon ja kustannusosakeyhtiö Otavan taustavoimia, hän kuului Antellin valtuuskuntaan, johti Suomen Kirjallisuuden Seuraa, toimi Kansanvalistusseurassa ja oli Suomalaisen Tiedeakatemian puheenjohtaja.

Aspelin-Haapkylä kirjoitti ensimmäinen suomenkielisen Suomen taidetta käsittelevän teoksen, Suomalaisen taiteen historia pääpiirteissään, joka ilmestyi vuonna 1891. Hän kirjoitti myös elämäkerrat Johannes Takasesta, Werner Holmbergista, Elias Brenneristä, Lars Stenbäckistä ja Alfred Kihlmanista ja neliosainen Suomalaisen teatterin historian (1906-1910).