Kansallisgalleria - Taidekokoelmat

?action=image&iid=S9473800&profile=CC0topicartworkbignew
?action=image&iid=S9473800&profile=CC0full
Maes, Nicolaes: Nuoren naisen muotokuva
artwork/S-2002-44/S9473800
Kuva: Kansallisgalleria / Ateneum/Aaltonen, Hannu
Kuva: Kansallisgalleria / Ateneum/Aaltonen, Hannu
Tämä teoskuva on lisensoitu CC0-lisenssillä ja on vapaasti käytettävissä, sillä teoksen tekijänoikeuden suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuoleman jälkeisestä vuodesta) on päättynyt.
Teoskuvia voi tilata julkaisukäyttöön Kuvapalvelusta

Nuoren naisen muotokuva

Nicolaes Maes opiskeli Rembrandtin ateljeessa Amsterdamissa ja häntä pidetään Rembrandtin yhtenä parhaana oppilaana. Hänen varhainen tyylinsä muistutti niin paljon Rembrandtin tyyliä, että jotkut hänen teoksensa kulkevat yhä Rembrandtin nimellä. Aluksi hän maalasi etenkin laatukuvia, ja hänen mieliaiheitaan olivat naiset kehräämässä, lukemassa Raamattua tai valmistamassa ateriaa. Maes muutti Antwerpeniin 1665, jolloin hänen aihevalinnoissaan ja maalaustyylissään tapahtui muutoksia. Hän omistautui lähes kokonaan muotokuvamaalaukselle ja sai vaikutteita Van Dyckin maalauksesta. Ero entiseen maalaustapaan on niin suuri, että se on antanut aihetta epäilyyn toisesta samannimisestä taiteilijasta.

Muotokuvan tuntematon nuori nainen on esitetty tummassa puvussa, jonka miehustassa ja hihoissa on käytetty valkoista harsomaista kangasta. Naisella on kaulassa kaksinkertaiset helminauhat, rintakoru decoltéen kohdalla sekä korvakorut. Tausta on päälle maalattu, samoin naisen puku. Konservaattoreiden tekemä lisätutkimus voisi paljastaa teoksesta lisää asioita, mm. sen, että onko pukua mahdollisesti muodistettu ja onko taustalle maalattu miljöötä tai maisemaa, mikä olisi ollut Maesille tyypillistä. Jalo Sihtola hankki teoksen 1930-luvulta taidekauppias Louis Richteriltä Lontoosta. Teosta säilytettiin jatkosodan aikaan Tukholman Nationalmuseumissa, sillä Sihtola oli menettänyt talvisodan aikana 28 teosta kokoelmastaan.

Sinebrychoffin taidemuseo, 2007

korkeus 95,50 cm
leveys 72,00 cm
lahja 10.12.2001, S-2002-44